Header Ads

Top 7 Conturi de Instagram - Alex Tazy

Breaking News

Timbrul de mediu va fi transformat în impozit anual, care va creşte pe perioada de utilizare a autoturismului

timbru mediu transformat in impozit anual
Noua taxă nu se va aplica maşinilor care au timbrul de mediu plătit, ci pentru cele care abia urmează să fie înmatriculate sau la care taxa s-a restituit. Este un proiect de lege iniţiat de un parlamentar UDMR, dar are acordul tuturor partidelor și cel mai probabil va deveni lege de anul viitor.
Un parlamentar UDMR a inițiat un proiect de lege prin care actualul timbru de mediu, aplicat la cumpărarea autoturismelor, să fie transformat într-un impozit anual, care la început să fie mai mic şi să crească pe parcursul anilor, cu cât creşte gradul de uzură al maşinii şi riscul ca ea să po-lueze mai mult. Faţă de timbrul de mediu actual, impozitul nu ar mai avea acea reducere în funcţie de vechime, deci vor fi dezavantajate maşinile vechi la prima înmatriculare. Creșterea impozitului se va face cu un coeficient care va ţine cont de durata medie de folosire a unei maşini, care ar fi de 15 ani.
loading...
Acest sistem de creştere gra-duală îi va dezvantaja pe cei care folosesc mai mulţi ani maşina, iar cuantumul impozitului va fi actualizat periodic, în funcție de modificările care pot fi adoptate în domeniu de Comisia Europeană, potrivit portalului profit.ro
Proiectul precizează și situația proprietarilor de mașini care au achitat deja integral timbrul de mediu. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să opteze între restituirea diferenței dintre suma plătită și timbrul anual datorat pentru parametrul de ajustare corespunzând perioadei scurse în ani de la dobândirea dreptului de proprietate a autovehiculului sau înscrierea sumei plătite cu titlu de timbru anual achitat anticipat, urmând ca autoritatea fiscală să deducă în fiecare an cuantumul timbrului datorat, până la concurența celor două sume. Deputatul -UDMR József Moldován, inițiatorul proiectului, a declarat pentru Profit.ro că sumele de plată pentru proprietarii de mașini vor fi stabilite de către ministerele de resort, el -doar stabilind modelul matematic de calcul și ajustare anuală.

loading...
Taxa auto, multiplu modificată din 2007

2007
martie: CE deschide procedura de infringement, motivând că taxa este discriminatorie pentru anumite tipuri de maşini.
2008
aprilie: Guvernul aprobă o nouă variantă a taxei, la care cuantumul creştea pentru maşinile noi şi scădea pentru cele SH.
decembrie: Guvernul decide triplarea taxei de poluare auto, la achiziţionarea vehiculelor second-hand de import.
2009
februarie: Intră în vigoare o nouă variantă a taxei la care scade cu circa o treime cuantumul pentru maşinile second-hand.
2010
februarie: Şi pentru maşinile noi Euro 4 cu motoare de 2.000 cmc se plăteşte taxa, exceptarea ia sfârşit după ce comisia a respins cererea României.
noiembrie: Şi pentru maşinile Euro 5 se va plăti taxa după 1 ianuarie 2011, creşte taxa la -second-hand.
decembrie: Guvernul aprobă o nouă creştere a taxei pentru maşinile vechi.
2011
aprilie: Curtea de Justiţie a UE decide că taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat să o modifice.
mai: Autorităţile spun că vor modifica taxa, dar vin şi cu o noutate neaşteptată: şi maşinile înscrise în ţară înainte de 2007 vor plăti taxa, la revânzare.
2012
ianuarie: Noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicată în Monitorul Oficial.
ianuarie: Guvernul suspendă până la finalul anului 2012 prevederea prin care şi maşinile înscrise în ţară înainte de 2007 vor plăti taxa, la revânzare.
2013
februarie: Guvernul introduce o altă taxă auto, numită timbru de mediu, prin care se cresc taxele plătite pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4, dar scad cele pentru maşini vechi, Euro 2, Euro 1 sau non euro. (sursa: legestart.ro)
loading...

Niciun comentariu