Header Ads

Top 7 Conturi de Instagram - Alex Tazy

Breaking News

Un jurnalist RUS da cartile pe fata: Cum functioneaza PROPAGANDA la televiziunile din Rusia

loading...
Televiziunile rusesti isi pun in scena informatiile care trebuie difuzate, cumparand, pe cateva sute de euro, un „partener de discutie potrivit”. Un jurnalist independent rus a vorbit cu reporterul Deutsche Welle despre cum functioneaza aceasta schema.
Jurnalistul are curajul sa isi spuna si numele, Roman Dobrochotov, cu toate ca acest lucru l-ar putea costa libertatea, ba chiar viata. Roman se descrie ca fiind „jurnalist si activist”. Trebuie sa le faci pe ambele, daca vrei sa fii un bun jurnalist, spune el.

Si daca nu vrei? „Atunci iti cumperi opinii si ‘parteneri potriviti’ pentru discutie”. Exact cum a facut televiziunea rusa de stat, Kanal 1, in legatura cu cazul Lisa, istoria cu fata rusoaica din Berlin care fusese violata de imigranti. In afara de asta, foiletonul Lisa nu e singurul caz despre imigranti, Roman spunand ca Rusia inventeaza reportaje din condei despre refugiatii din Europa. „Aceasta este o adevarata artilerie de stiri”, spune jurnalistul.

Doamna Schmidt din Germania
Iata un exemplu: in 4 ianuarie, canalul de televiziune Zvezda avertiza despre pericolul unei „apocalipse morale in Europa”. Emisiunea se numea „Europa – paradoxuri ale tolerantei”. Una dintre figurile centrale ale emisiunii era o anume Viktoria Schmidt din Germania care, cu glas tremurand, povestea despre nenorocirile savarsite de imigranti in tara sa. Ea spunea ca trebuie sa poarte la ea permanent sprayul cu piper, declarand ca deja a planuit sa se intoarca in Rusia pentru ca viata in Germania a ajuns de nesuportat.
„Treaba e ca Viktoria Schmidt nu exista. Aceasta femeie se numeste Natalia Weiss si locuieste in Hannovra. Este un fel de agent care asigura televiziunilor rusesti ‘parteneri potriviti de discutie’. Cateodata, ea insasi da interviuri. Jurnalistul a descoperit-o pe femeie si a vorbit cu ea la telefon.

Roman s-a prezentat drept producator al unui canal rusesc de televiziune care cauta „partenerii de incredere pentru o discutie”. Din interviul telefonic pe care Roman la postat pe site-ul sau, The Insider, reiese ca Natalia este de acord sa participe. Pretul depinde de serviciile cerute si de bugetul canalului respectiv. „Altii au platit si 1.000 de euro, dar se poate si mai ieftin. Dati atat cat puteti. Noi dispunem de multe teme de discutie, avem si scenarii pregatite. Spuneti doar ce vreti”, a zis femeia.

loading...
Telul final este ca Germania sa fie destabilizata
In acest fel, ea, ca si altii, castiga niste bani suplimentari. Iar publicul este bombardat cu informatii false despre Germania. Care e telul? „Aceasta arata ca o strategie bine gandita a mass-media afiliata Kremlinului. Iar aceasta strategie este indreptata impotriva Germaniei. Presedintele Putin impotriva cancelarului Merkel. Putin bombardeaza Siria si obliga tot mai multi sirieni sa fuga spre Europa si, implicit, spre Germania. In Germania, se infiripa o anumita ura impotriva refugiatilor. Telul final este ca Germania sa fie destabilizata, iar Merkel sa plece”, spune Roman.
El considera ca acest plan nu va functiona. „Chiar daca nu e un secret ca Rusia finanteaza grupari ultranationaliste care sa organizeze manifestatii in Germania impotriva lui Merkel, in final germanii isi vor alege un cancelar pe care ei il vor dori si nu pe cel pe care il vrea Kremlinul. Iar acest cancelar va fi orice, dar nu si nationalist”, crede activistul.

„Multi rusi din Germania sunt socati de demonstratiile nemtilor de origine rusa impotriva lui Merkel. Mai devreme, se mandreau ca vin dintr-o tara care a eliberat Germania de fascism, iar astazi se tem ca vor fi luati drept neonazisti”, continua Roman.

Nu se teme pentru viata sa?
The Independent este un mic grup de jurnalisti de investigatie, liber profesionisti, finantati din „reclame si prieteni apropiati” pe care Roman nu vrea sa ii indice. Grupul a publicat anchete pe teme sensibile: starea condamnatilor politic din puscariile rusesti, uciderea lui Litvinenko, masinatiunile Bisericii Ortodoxe Ruse. „Autoritatile inca nu ne acorda atentie sporita. Avem in jur de 1 milion de cittitori unici lunar. Pentru Kremlin, devii interesant cand ai 500.000 de unici in fiecare zi”, incheie jurnalistul.
Sursa: aktual24.ro
loading...

Niciun comentariu