Header Ads

Top 7 Conturi de Instagram - Alex Tazy

Breaking News

Thriller politic. Cum a ajuns SPAGA de 1 milion de euro la Olteanu. Munca URIASA a procurorilor DNA

Procurorii DNA au desfasurat o munca estrem de minutioasa pentru a da de urma banilor dati ca spaga lui Bogdan Olteanu de catre SOV. Acesta a folosit scheme financiare extrem de complicate pentru a extrage si apoi a livra banii.
Bogdan Olteanu s-a intalnit cu Sorin Ovidiu Vintu in Delta Dunarii, pe o ambarcatiune pe care acesta o folosea ca resedinta, liberalul fiind adus si intors cu elicopterul de la Bucuresti, arata procurorii DNA in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Bogdan Olteanu, consultat de Gandul. Cei doi s-ar fi inteles contra sumei de 1 milion de euro ca Liviu Mihaiu sa fie numit in functia de guvernator al Deltei Dunarii, iar Olteanu ar fi primit banii prin intermediar, intr-un offshore din Delaware, SUA, suma fiind scoasa de la o banca din Bulgaria si adusa la biroul unde lucra Bogdan Olteanu, mai arata procurorii.
Procurorii DNA arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca Sorin Ovidiu Vintu a inceput demersurile de a-l numi pe apropiatul sau, Liviu Mihaiu, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, in vara anului 2008.
„Interesul lui in legatura cu numirea guvernatorului era in primul rand economic, legat de faptul ca o parte din proprietatile sale imobiliare se aflau in Delta, si, totodata, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimandu-si intentia de a transforma Delta intr-o destinatie de turism exclusivist. In acest context, punerea in aplicare a planurilor (…) de dezvoltare a Deltei Dunarii erau legate de persoana celui care conduce rezervatia si autoriza unele categorii de activitati economice care puteau fi desfasurate”, arata DNA in referat.
Pentru a-si pune in aplicare planul, Vintu a apelat la presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. Pe 31 iulie 2008, cei doi s-ar fi intalnit in Delta Dunarii, pe o ambarcatiune pe care Vintu o folosea ca locuinta de vara, fiind adus la intalnire cu un elicopter, impreuna cu intermediarul relatiei dintre Vintu si Olteanu, mai arata procurorii.
DNA arata ca cel care a cerut milionul de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functie a fost Bogdan Olteanu.
Pe 16 septembrie 2008, Bogdan Olteanu a fost primul care a anuntat public ca Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunarii, la o emisiune televizata. „In conditiile in care inculpatul nu avea nicio atributie in acest sens si nu au fost identificate alte declaratii publice similare, aceasta conduita trebuie interpretata ca un mesaj al inculpatului catre (…) ca si-a indeplinit promisiunea, avand in vedere ca asemenea informatii ar fi putut obtinute doar in urma discutiilor cu decidentii guvernamentali”, arata procurorii DNA.
In 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fost numit in functie. Anterior, Mihaiu a renuntat la actiunile pe care le detinea, la cererea lui Vintu, „pentru a elimina orice situatie de incompatibilitate in vederea numirii pe aceasta pozitie. Desi initial (…) nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (…) a acceptat vanzarea actiunilor si renuntarea la pozitiile detinute in grupul (…)”, arata procurorii DNA.
Procurorii DNA mai arata ca suma de 1 milion de euro a fost transferata de Sorin Ovidiu Vintu dintr-un cont bancar din Cipru in contul altei firme, indicata de intermediarul mitei. Banii au ajuns intr-un offshore inregistrat in Delaware, SUA, care avea deschis un cont bancar in Bulgaria. De aici, milionul de euro a fost retras in numerar pe datele de 28, 29 si 30 octombrie 2008, arata procurorii DNA, banii anjungand prin intermediar la biroul unde Bogdan Olteanu isi desfasura activitatea.
Cand Bogdan Olteanu a candidat pentru un nou mandat de deputat, in toamna anului 2008, el ar fi beneficiat de consultanta pentru campania electorala, gratuit, din dispozitia lui Vintu, prin intermediul INSOMAR, institut de sondare a opiniei publice pe care il controla.
„O echipa din cadrul (…) a realizat mai multe lucrari de analiza politica si sondaje de opinie, lucrari care au fost puse la dispozitie lui Bogdan Olteanu. Aceste analize erau importante pentru ca serveau la orientarea strategiei electorale, in conditiile in care anul 2008 a fost primul an in care s-a trecut la un sistem mixt, in care candidaturile si votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a facut proportional, astfel ca modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esentiala pentru desemnarea castigatorului unui mandat parlamentar. Pretul serviciilor prestate de echipa lui (…) era de cateva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitand contravaloarea acestora. In conditiile in care (…) era actionarul real al (…), aceste servicii reprezinta la randul lor un folos material furnizat in schimbul influentei exercitate de Bogdan Olteanu”, mai arata referatul DNA.
„In perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii. Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii”, explica procurorii anticoruptie intr-un comunicat de presa.
In dosar sunt cercetate si alte persoane, anunta DNA. Potrivit unor surse, suma totala pe care ar fi primit-o fost presedinte al Camerei Deputatilor ar fi fost de doua milioane de euro, jumatate din bani fiind destinati unui alt politician.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca atat Sorin Ovidiu Vintu cat si intermediarul au recunoscut ca s-au dat sumele de bani. Aceleasi surse sustin ca la audieri, viceguvernatorul BNR a recunoscut ca i-ar fi cerut sprijin lui Vintu si ca s-au intanit, discutand despre numirea in functia de guvernator al Deltei dar nu a recunoscut ca ar fi primit bani.
Potrivit unor surse judiciare, cauza a fost inregistrata la inceputul anului, pana in prezent fiind audiate mai multe persoane, la dosar existand mai multe declaratii de martori. Aceleasi surse precizeaza ca dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizari din oficiu a procurorilor.
Sursa: aktual24.ro
loading...

Niciun comentariu