Header Ads

Top 7 Conturi de Instagram - Alex Tazy

Breaking News

Cum afectează lumina telefonului creierul și corpul tău

S-ar putea să nu știi asta, dar smartphonurile emit acea lumină albastră care îți permite să citești ce e pe ecran indiferent de momentul zilei. Dar lumina nu se ajustează în funcție de momentul zilei, este continuă și nu numai la telefon ci și la tablete, laptopuri. Problemă e că această lumină care mimează strălucirea soarelui, derutează creierul și îl face să creadă că e zi chiar și pe timpul nopții. Acest lucru face ca creierul tău să  nu mai elibereze melatonina, hormon care induce somnul, și astfel te împiedică să adormi. De aceea experții recomandă să închidem toate ecranele cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.


Melatonina este eliberată de un organ mic din creierul tău numit glanda pineală cu câteva ore înainte de somn. Știința prin care lumina emisă de mobil ține oamenii treji a dus la  descoperirea unui fotoreceptor numit melanopsin. Acesta a fost descoperit în celulele ganglionului retinal care este sensibil la lumina albastră. De atunci, cercetările experimentale au descoperit că persoanele care folosesc telefonul mobil înainte de culcare întâmpină dificultăți în a adormi.
Impactul luminii albastre este și mai semnificativ pentru tineri, care sunt mult mai vulnerabili la efectele acestei lumini decât adulții. Asta pentru că ritmul circadian natural se schimbă în timpul adolescenței, făcându-i să stea treji până noaptea târziu. Jucând un joc video sau stând la televizor chiar înainte de culcare este suficient pentru a întârzia somnul cu două trei ore.

Lumina albastră nu e singurul lucru care îngrijorează

Dr. Martin Blank de la Departamentul de Psihologie și Biofizică Celulară al Universității Colombia s-a alăturat unui grup de oameni de știință din întreaga lume care fac un apel internațional către Națiunile Unite cu privire la asocierea periculoasă cu variate unde electromagnetice emise de anumite dispozitive precum celularele și WI-FI.
Sunt o mulțime de îngrijorări legate de aceste dispozitive, inclusiv asocierea cu cancerul. Mai îngrijorător este faptul că creierul unui copil absoarbe de 4 ori mai multe radiații decât creierul unui adult iar copii din ziua de azi cresc cu astfel dispozitive în ziua de azi.
Dragostea noastră pentru ecrane este o problemă. În China, dependența de  ecrane este considerată o afecțiune clinică și ca urmare a acestui lucru au fost deschise centre de reabilitare unde tinerii considerați dependenți de media sunt complet izolați. Deși succesul unor astfel de centre de tratament este încă în desfășurare, necesitatea lor înfățișează o imagine neagră a erei tehnologice în care trăim.

Ce poți să faci

Primul lucru pe care îl poți face este să limitezi timpul de vizualizare a ecranelor înainte de culcare. Cel puțin cu două ore înainte de somn acestea nu mai trebuie folosite.Este momentul perfect să recuperezi timpul de citit.
sursa
loading...

Niciun comentariu