Header Ads

Top 7 Conturi de Instagram - Alex Tazy

Breaking News

IOR, MODERNIZAT ÎN RITM ALERT! VOI ȘTIȚI POVESTEA FASCINANTĂ A CELUI DE-AL DOILEA PARC CA MĂRIME DIN CAPITALĂ?

Parcul IOR, al doilea ca mărime din București, după Herăstrău, a împlinit 51 de ani de existență. Această oază de verdeață a fost modernizată intens în ultimii ani, astfel încât bucureștenii să aibă cât mai multe posibilități de petrecere a timpului liber. Amenajat în jurul singurului lac natural din Capitală, impresionantul parc are o poveste cu adevărat fascinantă.
Amenajarea a început în anul 1965, soarta IOR-ului fiind decisă de conducerea Raionului “Tudor Vladimirescu” (n.r.- denumirea de atunci a sectorului 3).  Primii copaci au fost sădiți de  muncitorii din întreprinderile  “IOR”, “Flacăra Roșie”, “Crinul” și “23 August”, dar și  de elevii și profesorii din școlile aflate în zonă.
Un aspect mai puțin cunoscut este acela că Parcul IOR a fost amenajat după modelul parizian, pe locul unei fabrici de cărămidă ce fusese dezafectată în 1965. Cu un an înainte, conducerea Raionului “Tudor Vladimirescu” a vizitat Parisul pentru a se inspira din arhitectura grădinilor publice franceze.  În locul unde se află în prezent statuia lui Alexandru Ioan Cuza, la intrarea principală în parc, se înălța hornul de peste 40 de metri al fabricii, demolat în 1970.
IOR cuprinde, de fapt,  două parcuri: Alexandru Ioan Cuza și Titan (n.r.- denumit și Parcul Artelor), între acestea aflându-se podul Liviu Rebreanu.

În 1969, un avion Ilyushin II– 14 a “aterizat” chiar la intrarea în Parcul IOR. Aeronava donată de Aeroportul Băneasa a fost transformată în cofetărie. Din păcate, în anul 1983, cofetăria-avion a fost distrusă de un incendiu.

TRANSFORMAT ÎNTR-O OAZĂ DE VERDEAȚĂ ȘI DE RELAXARE

Parcul IOR, care se întinde pe aproximativ 82 de hectare, a trecut  în ultimii ani printr-un amplu proces de modernizare, la inițiativa primarului sectorului 3, Robert Negoiță,  acesta dorindu-și ca bucureștenii să se bucure din plin de momentele petrecute în aer liber.
Prima decizie luată de primarul Robert Negoiță a vizat decolmatarea lacului, pentru a deveni navigabil. Astfel, bucureștenii  se pot plimba cu hidrobicicletele, lebedele și chiar cu vaporașul “Alexandru Ioan Cuza”, inaugurat în 2015 de edilul sectorului 3. De asemenea, din lacul IOR este extrasă, cu ajutorul unor pompe electrice, și apa folosită pentru udarea spațiilor verzi din sector, Negoiță gândind un sistem inteligent de irigare, care să nu afecteze bugetul local.
loading...

Niciun comentariu